IAP / Secaas Internet Access Protection /
Security-as-a-Service

Omschrijving van de G-Clouddienst

G-Cloud biedt overheidsinstellingen IT-beveiligingsdiensten aan via twee verschillende mogelijkheden die toepasbaar zijn naargelang de context van de instelling. Technisch gezien zijn beide diensten heel gelijklopend, de grootste verschillen situeren zich in de governance en de contractvorm.

1/ Internet Access Protection

Modulair aanbod van beveiligings-infrastructuurcomponenten gebaseerd op een combinatie van infrastructuurlastenboeken, dienstverlening en dienstencontracten geleverd door Smals.

Er zijn verschillende beheersmogelijkheden waarbij klanten zowel een fully managed service kunnen afnemen als zelf beheerde veiligheidsinfrastructuur. IAP wordt binnen de overheidscommunity beheerd met sterke focus op de business en datacenter behoeften.

Het platform is geïnstalleerd in de G-Cloud datacenters (IN en UP) met uitzondering van een externe SIEM dienst (Proximus).

 

2/ Security-as-a-Service

Security-as-a-Service is een Risico management Service, het omvat een pakket van Security en Governance diensten met een onderliggende infrastructuur, zoals een risicoregister en het opvolgen van gedetecteerde potentiële risico’s.

Deze dienst is een fully managed service, na een overheidsopdracht gegund aan Proximus, voor beveiliging van infrastructuur-componenten. Dit contract bevat een eveneens een sterke bureautica-beschermingscomponent en steunt op een grote userbasis van FOD Financiën en FOD Justitie als start.

Het platform is geïnstalleerd in de G-Cloud datacenters (Noga en Finto), met uitzondering van de management-platformen van Proximus en een aantal externe diensten voor DNS/Mail security/DDoS en SIEM.